Monday, January 04, 2010

Cinta dan Nafsu

Sering sekali kita mendengar ada orang bertanya "apa perbezaan antara cinta dan nafsu?"."Bagaimana untuk membezakan antara cinta dan nafsu?'.

Bagi sebagian orang, mereka mengatakan cinta dan nafsu itu sama saja.Peribadi cinta dan nafsu jelas dua hal yang berbeza. Meskipun perbezaannya sangat tipis, mungkin itu yang membuat orang selalu keliru, serta tidak boleh membezakan yang mana nafsu,dan mana cinta..?

Ini dia 5 Perbezaan cinta dan nafsu. Cara mudah membezakan cinta dan nafsu agar tidak keliru dan blur.

1. Cinta itu membahagiakan, Nafsu itu membahayakan

Cinta yang sebenarnya selalu menunjukkan jalan atau arah menuju kebahagiaan bagi orang-orang yang menjalaninya. Seorang pecinta yang sudah menemui dan memahami makna cinta sejati dalam dirinya akan berada dalam kondisi yang membahagiakan. Sebaliknya, orang-orang yang keliru dengan nafsu dan menganggap nafsu adalah cinta akan berada dalam kondisi yang membahayakan. Kita perlu ingat setan/iblis ada dimana mana saja untuk menggoda manusia agar terjerumus ke dalam keburukan jika kita menganggap nafsu adalah cinta!


Cinta dan nafsu seperti dua sisi dari matawang yang sama. Cinta adalah sisi positif, nafsu adalah sisi negatif dan wang itu adalah hubungan. Seseorang yang mencintai pasangannya dengan sebenar-benarnya cinta akan mengarahkan hubungannya menuju kebahagiaan sejati dengan cara menjaga dan menyayangi pasangannya. Tanpa bermaksud untuk menyakiti pasangan. Lain halnya dengan orang-orang yang menjalin hubungan dengan landasan nafsu, mereka akan membawa hubungannya kearah sex.Sekaligus menjerumus mereka ke dalam situasi yang membahayakan.


2.Cinta buat kita ketawa,Nafsu Buat kita kecewa

Kalau diibaratkan hubungan seperti sawah, maka cinta adalah padi dan nafsu adalah rumput liar.ketika seseorang menanam padi (cinta) di sawah (hubungan) maka secara automatik akan tumbuh juga rumput liar (nafsu). Kalau orang itu sudah mengetahui dan memahami apa itu padi (apa itu cinta), maka dia akan segera memotong rumput liar itu (nafsu) yang tumbuh di sawahnya (hubungan). Ketika tiba masa tuai, orang ini akan menuai hasil sawahnya (hubungan) yang ditanami padi (cinta) itu tadi berupa buah padi (kebahagiaan) . Lain dengan orang-orang yang keliru yang menyangka rumput liar (nafsu) sebagai padi (cinta). Mereka akan memelihara rumput liar (nafsu) dan tanaman padinya (cinta) akan mati. Ketika sampai masa untuk tuai, tentu mereka dapat hanyalah segulung rumput liar (nafsu) yang tidak sedap dimakan (kekecewaan) .

Di sinilah kita perlu brtanya kepada hati kita sendiri, apakah hubungan yang kita jalani dengan pasangan sudah biasa membuat kita ketawa atau hanya serangkaian kekecewaan yang kita dapat..? Kalau yang kita dapat hanya kecewa dan kecewa, ada baiknya untuk kita mengkaji kembali,apakah hubungan yang kita jalani berlandaskan cinta atau nafsu..?

3. Cinta selalu ingin memberi, Nafsu hanya ingin diberi

Ketika seseorang menjalin hubungan atas dasar cinta maka hal pertama yang dilakukannya adalah memberikan yang terbaik kepada pasangannya, bukan ingin diberi. Logiknya, kalau kita dan pasangan sama-sama ingin memberi (kita ingin memberi kepada pasangan dan pasangan ingin memberi kepada kita) secara automatik keduanya akan menerima. Tapi kalau kita dan pasangan ingin diberi (pasangan ingin diberi dan kita juga ingin diberi)so siapa yang akan memberi..? Pada akhirnya yang terjadi tidak ada yang akan diberi kerana tidak ada siapa diantara pasangan itu yang ingin memberi.(cuba fikirkan maksud ayat yang dinyatakan nih)!

4. Cinta yang terbaik, Nafsu yang terbalik

Cinta selalu berusaha untuk menjadi yang terbaik, berusaha memberikan yang terbaik untuk pasangan dan selalu memperlakukan pasangan dengan cara-cara yang baik. Bagaimana dengan nafsu..?

Diharapkan artikel diatas dapat memberi kita sedikit gambaran mengenai selalu ingin diberi dan cenderung memperlakukan pasangan ke arah yang menyesatkan. perbezaan antara nafsu dan cinta. Sehingga kita semua tidak terjerumus kedalam hubungan yang penuh nafsu!

0 Loves:

Related Posts with Thumbnails